TUTUSTU SUUNNITTELIJAAN - Meet the Designer @ LIIKE, KIRSI LILLE

Liike on ollut pohjoismaisen muotisuunnittelun ja lähituotannon näyteikkuna jo lähes kaksikymmentä vuotta. Juhlistamme lähestyvää merkkivuottamme juttusarjalla, jossa te, hyvät asiakkaamme, pääsette tutustumaan LIIKKEEN suunnittelijoiden mielenkiiintoisiin maailmoihin! Tämän haastattelusarjan kolmas suunnittelija on Kirsi Lille.

Kirsi_Lille_01_LoRes_bw.jpg

Kerro mallistostasi!

LILLE on helsinkiläinen vaatemerkki naisille. Mallistoni saa inspiraationsa merellisestä saaristosta. Sen aitous ja ajattomuus tekevät lähtemättömän vaikutuksen, luonnon neutraalit sävyt ja aikojen saatossa muokkaantuneet maiseman muodot hämmästyttävät kauneudellaan yhä uudelleen ja uudelleen.

Uskon merkitykselliseen ja kestävään suunnitteluun ja olen omistautunut suunnittelemaan ja tuottamaan vaatteita, joita ei haluta heittää pois.  LILLE suunnitellaan intohimolla, valmistetaan huolella ja rakkaudella itsevarmoille, tietoisille naisille.

Kuinka päädyit muotialalle?

Vaatteiden suunnittelu oli minulle jo pienenä tyttönä rakas harrastus. Piirtelin lehtiöt täyteen erilaisia vaatemalleja. Vasta teini-ikäisenä ymmärsin, että vaatesuunnittelua voisi tehdä myös ammatikseen. Suunnitteluopinnot aloitin lukion jälkeen Italiassa Firenzessä, jossa asuin 3 vuotta. Olen valmistunut Taideteollisesta korkeakoulusta v. 2000  ja kolme ensimmäistä vuotta valmistumiseni jälkeen työskentelin Andiatalla. Halusin kuitenkin luoda jotain omaa ja perustin Kirsi Lille -merkin v. 2003. Kymmenen vuotta myöhemmin tuotemerkin nimi lyheni LILLE:ksi.

Liikeläisten keskuudessa sinut tunnetaan monipuolisesta osaamisestasi, mistä asiantuntijuus on peräisin?

Vuosien varrella olen myös opettanut ja tehnyt tutkimustyötä. Tevallako tulevaisuuteen -toimialaselvitys käsitteli muoti- ja designalan haasteita ja mahdollisuuksia. Olen myös opiskellut Design Business ja muotoilun tutkimus-koulutusohjelmassa Lahden Muotoiluinstituutissa. Opinnäytetyönäni suunnittelin kestävän kehityksen mukaisen Design Management-mallin Marimekolle vuonna 2011. Samaa kestävän kehityksen mukaista ideologiaa olen toteuttanut myös oman mallistoni suunnittelussa.

Lille_Elvi_Dress_midnight blue_small.jpg

Mikä on mallistossasi suosituin vaate asiakkaiden keskuudessa ja millainen on sen historia?

Mekot on suosituin tuoteryhmä. Elvi-mekosta on vuosien varrella muodostunut eräänlainen klassikko, joten se ilmestyy aina sesonki toisensa jälkeen uudessa värissä tai kuosissa. Elvi-mekolla oli aikoinaan ”isosisko” Elvira-mekko, jonka pohjalta Elvi-mekko on muokkautunut - hieman pidemmäksi, pidemmällä hihalla, muotolaskoksia vyötäröllä ja irtonainen vyö. Tänä keväänä Elvi-mekko palaa jälleen; raikkaan rouheassa pellava-puuvilla-sekoitteessa raidallisessa kuosissa. Elvi-mekkoa on kutsuttu turvavaatteeksi, mikä on mielestäni hieno ilmaus. On miellyttävää ajatella, että asiakkaani voivat vaativissa toimenkuvissaan ja työtehtävissään turvautua Elvi-mekkoon ja tuntea itsensä edustaviksi. 

Mikä on oma lempivaatteesi omasta mallistostasi?
Lempivaatteeni on muuttunut jo moneen kertaan :) Tällä hetkellä se on Kukka-paitamekko, joka on rento ja helppo vaate käytettäväksi joko mekkona tai tunikana, kesällä ja talvella. Tosin nyt keväällä myyntiin on tullut uutuus - Sofia-mekko, johon olen jo nyt erityisen tykästynyt…

Kerro vinkkejä sen käyttöön ja asustamiseen!

Pellavasta valmistettu Kukka-paitamekko on ideaali kesävaate. Se on sopivan väljä ja hengittävä, mutta samalla rennon tyylikäs. Sitä löytyy kahdessa värissä; valkoinen ja musta. Hihoissa on nappilista, jolla voit kääriä hihat halutessasi ylös. Voit yhdistää paitamekon joko kapeiden farkkujen tai lengginsien kanssa, tai leveälahkeisten pellavahousujen kanssa. Talvisesongissa Kukka-paitamekko toimii mainiosti ihanan pehmeästä puuvillaflanellista valmistettuna graafisessa ruutukuosissa. Yhdistä vaikka kapeiden farkkujen ja saappaiden kanssa. Sofia-mekko taas on valmis ihan sellaisenaan ja soveltuu monenlaisiin tilaisuuksiin - aina kesäjuhlista työvaatteeksi.

LILLE_Kukka_shirt dress_93.jpg

Millainen on oma vaatefilosofiasi?

Pidän kiinni selkeälinjaisuudesta ja laadusta, ja pyrin yksi vaate kerrallaan kohti kestävämpää maailmaa. Suunnitteluni lähtökohta on aina materiaalissa. Kun löydän miellyttävän ja kiinnostavan materiaalin syntyvät malli-ideat materiaalien ehdoilla. Käytän paljon luonnonmateriaaleja kuten pellavaa, puuvillaa, villaa sekä bambua ja Tenceliä. Huomaan olevani erittäin harkitsevainen suunnittelutyössäni. Jokaisen tuotteen pitäisi lunastaa paikkansa, turhia tuotteita ei saisi tuottaa. Jokaisen tuotteen suunnittelussa ja tuottamisessa pyrin siihen, että sitä ei haluttaisi heittää pois. Tekstiili- ja vaateteollisuus on häpeällisen pikamuodin vuoksi aikaansaanut valtavan jäteongelman maailmanlaajuisesti. Vaatteet ovat yhä edullisempia, niitä ostetaan harkitsemattomasti yhä enemmän ja käytetään yhä harvempia kertoja, jonka jälkeen ne useimmiten päätyvät jätteeksi kaatopaikoille. Omalta osaltani pyrin luomaan tuotteita, jotka kestäisivät käytössä mahdollisimman pitkään.

Everyday Luxury – Mikä on sinulle omaa arjen luksusta?

Yrittäjän työ on välillä todella stressaavaa ja kuluttavaa, eikä se ole luovan työn tekijälle helppo yhtälö. Olen vuosien varrella oppinut kantapään kautta, että vapaa-aikaa on pakko tehdä kalenteriin kiireistä huolimatta. Minulle arjen luksusta ovatkin pienet kiireettömät hetket – koiran kanssa rantapolkuja kulkien tai kahvikupillista nauttien kodin terassilla. Omituista kyllä, silloin kuin ei ole kiire voin rehellisesti sanoa rentoutuvani siivotessa. Mutta vain silloin kuin ei ole kiire! Olen myös erittäin onnekas, koska mieheni on erinomainen kokki. Parasta arjen luksusta ovatkin herkulliset ja kiireettömät tuokiot hyvän ruoan ja juoman kera, perheen ja ystävien kanssa istuskellen.

LILLE_Sofia-dress-salmon-front2_syv.jpg